όλη η ζωή μικροί ταξιδεμοί
κάθε βήμα.. κάθε βλέμμα
το βιβλίο που θα διαβάσεις
η μουσική που θα ακούσεις·

και η μνήμη
μνήμη μου.. ο μεγαλύτερος..
Ιω

"Και πώς ξέρετε αν, καθώς ταξιδεύω έτσι, δεν έχω πάρει από πίσω, στα σκοτεινά, τον ίδιο μου τον εαυτό;"
(Φερνάντο Πεσσόα -
« Το Βιβλίο της Ανησυχίας»)

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Αλμπέρ Καμύ - Κατάσταση πολιορκίας (απόσπασμα)


Κατάσταση πολιορκίας – L’ Etat de Siege
 (απόσπασμα)


"Σκέφτηκες ότι όλα θα μπορούσαν να τεθούν σε φόρμες και τύπους! Αλλά μέσα στην όμορφη ονοματολογία σας, ξεχάσατε το άγριο τριαντάφυλλο, τα σημάδια του ουρανού, τα πρόσωπα του καλοκαιριού, τη μεγάλη φωνή της θάλασσας, τις στιγμές του χωρισμού και την οργή των ανθρώπων!"
 […] 
"Στις πιο εμφανείς νίκες σας, είστε ήδη ηττημένοι, γιατί υπάρχει στον άνθρωπο μια δύναμη που δεν θα μειώσετε, αδαείς και νικητές για πάντα. Είναι αυτή η δύναμη που θα ανέβει και θα ξέρεις πως η δόξα σας ήταν καπνός »."


Αλμπέρ Καμύ
Κατάσταση πολιορκίας* – L’ Etat de Siege
Gallimard, (1948)

πηγή:
***

Κατάσταση πολιορκίας*
(περίληψη)
Η υπόθεση του έργου ξεκινά, όταν εμφανίζεται ένας κομήτης πάνω από τον ουρανό της Ισπανικής πόλης Κάδιθ. Ο μέθυσος της πόλης διαδίδει πως πρόκειται για έναν κακό οιωνό, όμως η αναταραχή μεταξύ των ντόπιων σταματά έπειτα από κυβερνητικό διάταγμα που τους απαγορεύει να παραδέχονται πως είδαν αυτό το φαινόμενο. Η πανούκλα εμφανίζεται υπό τη μορφή ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που σφετερίζονται τη θέση του κυβερνήτη και θέτουν σε εφαρμογή ένα γραφειοκρατικό πρόγραμμα όπου όλα τα αισθήματα και συναισθήματα οργανοποιούνται. Ο θάνατος γίνεται ζήτημα λογικής και αποτελεσματικότητας, τα πιστοποιητικά ύπαρξης των ανθρώπων γίνονται πια, η πρώτη προϋπόθεση για την ίδια την ύπαρξη.
Ωστόσο, μια πηγή φωτός μέσα σε αυτή τη φρικαλεότητα που επικρατεί στη πόλη, είναι ένας νεαρός. Ο Ντιέγκο, ερωτεύεται τη Βικτώρια η οποία έχει πληγεί από τη πανούκλα και ο εκείνος θυσιάζει τη ζωή του για να τη σώσει. Τελικά η πανούκλα αποβάλλεται και το προσωπικό θάρρος καταπολεμά τις επιπτώσεις του ολοκληρωτισμού.

πηγή περίληψης:




https://www.youtube.com/watch?v=yJGL1hdl8Cw

Ιω


Σημ.: Φωτ. από το διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου